Piiroo vai piirakka?

Ilomantsilaiskylissä vieraillessa ruokapöydässä on lähes aina piiroita, piirakoita tai karjalanpiirakoita. Nimi vaihtelee suvun ja tottumuksen mukaan. Keskeisin oikean piirakan tunnusmerkki on ohut ja rapea kuori. Sanonta kertoo että piirakan ohuen kuoren läpi piti näkemän seitsemän kirkkoa. Karjalanpiirakoiden leviäminen koko Suomen alueelle tapahtui evakoiden asuttamisen mukana toisen maailmansodan jälkeen.

Ilomantsissa piiroita on ollut tarjolla 1600-luvulta asti ja Ilomantsia nimitetään Suomen piirakkakeskukseksi. Parppeinpirtti on ainoa ravintola Suomessa, jossa piirakat valmistetaan ravintolavieraiden katseiden alla. Voit itse osallistua piirookouluun ja oppia samalla kaulimisen, rypyttämisen ja paistamisen niksit. Tätä aidompia ja maukkaampia piiroita ei muualta saa.