Möhkössä 1898 syntynyt Hanna Laakkonen kertoo ilomantsilaisten vatruskojen alkuperästä: ”Miun äitini äiti olj syljlapsena viety Venäjälle näläkkee pakkoon Suomesta. Kun hiän tulj neljäntoista vanahana takasi Suomeen, ja hänen vanhempansa tulivat kansa, kun Suomeen olj tullu hyvä aika, niin hyö olj tuoneet sen vatruskan tekomallin tullessaan. Mie vähän muistelen, jotta olj Petroskoin puolella. Rajan pinnassa niitä ei ou tehty, vuan Venäjällä. Äiti ja mummo opettivat sitten tuttavii emänttii Möhkössä vatruskoita tekemään.”

Jos karjalanpiirakan nimestä kiistellään, niin vatruskan osalta kiistaa aiheuttaa itse tuote. Aidon ilomantsilaisen vatruskan kuori tehdään keitetyistä perunoista ja koprallisesta jauhoja. Täytteenä on irtonaista riisiä ja vatruska on puolikuun muotoinen ja umpinaiseksi suljettu. Kuumassa uunissa vatruskan pinta saa kauniin värin ja paiston jälkeen vatruska voidellaan voisulalla ja syödään munavoin kera.

Muualla Karjalassa vatruska voi olla makea, avoin kakkara tai erilaisilla täytteillä, kuten jauheliha, lohi ja juusto, valmistettu avoin tai suljettu pasteija. Vatruska taipuu piiroopöydän herkuista parhaiten erilaisiin täyte kokeiluihin.

Parppeinpirtin piirootsupussa vatruskamestarina toimii Anja Ahponen, jolta voi tilata vatruskoita suoraan puhelimitse 040 513 9494 tai meidän kauttamme s.postitse myynti@parppeinpirtti.fi.